Minél korábban felfedeznek egy daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra – húzta alá érdeklődésünkre dr. Hornyák Lajos, az Onkológiai Centrum vezető főorvosa.

 Minél korábban felfedeznek egy daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra – húzta alá érdeklődésünkre dr. Hornyák Lajos, az Onkológiai Centrum vezető főorvosa. „Az emberek ne féljenek orvoshoz menni. Ha már ég a ház, nem azon kell gondolkodni, hogy mitől gyulladt ki. Fontos a figyelemfelhívás, az emberek vállalják fel, hogy betegek” - hangsúlyozta. Megjegyezte még, „nagyon sokat fejlődött a rákos betegségek kezelése. Korai felfedezéssel már 60 százalék felett van például az emlőrákban megbetegedettek gyógyulási aránya. Ebben a betegségben egyébként a férfiak is érintettek” - jegyezte meg.

A főorvos szerint a daganatos betegség mára népbetegség lett. Ebben szerepe van a rossz étkezésnek, a mozgáshiányos életnek és a hosszabb életkornak is. „Mindenkinek figyelnie kell magára, hiszen még nem tudni pontosan, hogy az egyes daganattípusoknál mi a kiváltó ok. A rost dús étrend, ezzel együtt a kevesebb zsír, cukor, csípős fűszer, mérsékelt vöröshús bevitel csökkenti a kialakulás esélyét egyes daganat típusoknál” - sorolta.
 

 Arra a kérdésre, hogy mikor érdemes elkezdeni az önvizsgálatokat, azt felelte, amikor a hölgyeknél elindul a folyamat, hogy a kislányból nő lesz, ekkor már javasolt nézni, miként fejlődik az emlő. Nem betegséget kell keresni, hanem elváltozásokat. Érdemes havonta egyszer, zuhanyzás közben önellenőrzést végezni.

 
A szervezők tájékoztatása szerint a Séta a mellrák megelőzéséért esemény elsődleges célja, hogy felhívja a járókelők figyelmét a szűrések fontosságára, hiszen, ha időben felfedezik a daganatot, és megkezdődik a kezelés, akkor a páciens a teljes gyógyulás útjára léphet – hangzott el a szombati eseményen. A város szakemberi az elmúlt öt évben azon dolgoztak, hogy a körzetben is minden feltétel adott legyen a gyógyuláshoz. Az első séta óta felépült az Onkológiai Központ, és a megyében egyre magasabb arányban jár szűrésre a lakosság.
A sétát a Fagyöngy Egyesület vezetője Lángné Gitka nyitotta meg a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főbejárata előtt, ahol a témához kapcsolódóan felszólalt Némedi Lajos alpolgármester, dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója, dr. Hornyák Lajos az Onkológiai Centrum vezető főorvosa, valamint Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója.

01.jpg

A rózsaszín lufikkal vonulókat a Kossuth utcán a Military Girls műsora várta, de ugyanitt a Fagyöngy Egyesület gyógytornásza Slakkerné Andrea avatta be a résztvevőket a mozgás örömeibe, illetve dr. Mohos Elemér, a sebészeti osztály vezető főorvosa hasznos tudnivalókat osztott meg a jelenlévőkkel.
A séta utolsó állomásán, a Petőfi Színház előtt mindenki szabadjára engedte a lufikat, amely a betegségek, rossz érzések elengedését szimbolizálta. A színház előterében dr. Cselik Zsolt a sugárterápiás osztály főorvosa az összefogásra hívta fel a figyelmet, majd Halas Adelaida, Keller Márton és Oberfrank Pál szórakoztatta a résztvevőket, ezzel párhuzamosan véradás és különböző szűrések is várták a megjelenteket.