Hatvanmilliárd forintos uniós forrásból indulnak kórházfejlesztések.
Uniós támogatásból mintegy 60 milliárd forint forráshoz jut az egészségügy, a pénzt kórházfejlesztésekre fordítják – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hatvanmilliárd forintos uniós forrásból indulnak kórházfejlesztések

Uniós támogatásból mintegy 60 milliárd forint forráshoz jut az egészségügy, a pénzt kórházfejlesztésekre fordítják – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós elmondta: 10 milliárd forintból az onkológiai ellátórendszer fejlesztését folytatják. A fővárosi Uzsoki kórházban, Miskolcon és Veszprémben már zajlik a regionális onkológiai központok fejlesztése. Most Szombathely, Kaposvár, Gyula, Kecskemét, Nyíregyháza, Győr, Szolnok, Pécs, Szeged és Debrecen onkológiai intézményeiben is megindulnak a munkálatok – mondta az államtitkár, kiemelve: "nem lesz 26 helyen onkológiai cetrumocska", hanem minden régióban ott lesz a betegség azonosításához szükséges diagnosztika, a gyógyításhoz szükséges eszköztár.


Mindenki egyértelműen tudni fogja feladatát, "a betegnek nem szabad támogatás nélkül bolyongani a rendszerben" – szögezte le az államtitkár.

Szócska Miklós arra is kitért: az egészségügyi rendszer tavalyi újraszervezése után az látható, hogy a régiók között csökkent a betegvándorlás, de az is, hogy a betegek rövidebb ideig fekszenek kórházban. Eltolódott az ellátások hangsúlya az egynapos ellátások irányába – tette hozzá.


A most bejelentett mintegy 60 milliárd forintos uniós fejlesztési forrásból csaknem 50 milliárd forintot arra fordítanak, hogy a rendszer tavalyi újraosztása után az egészségügyi intézmények képesek legyenek új feladataikat is hatékonyan ellátni. Ebben legalább 60 intézmény érintett.


Szócska Miklós azt mondta, összeadva a már folyamatban lévő és az induló projekteket 300 milliárd forintos fejlesztés zajlik az egészségügyi rendszerben. "Emberemlékezet óta nem volt ilyen fejlesztés a magyar egészségügyben" – fogalmazott.


Az államtitkár térképen is bemutatta az induló fejlesztéseket, valamint az országszerte jelenleg is folyamatban lévő kórházfelújításokat, amelyet az interneten a www.egeszseg.hu oldalon bárki megnézhet. Jelezte, hogy az oldalt folyamatosan fejlesztik, és 1-1,5 év múlva elektronikusan időpontot is lehet majd foglalni a kórházakba.