Emelkedik a mell- és a méhtestrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok órát ülnek a munkahelyükön és a szabad idejükben egyaránt, állítja egy új svéd tanulmány.

 A Lund egyetem kutatói több mint 29 000 (25-64 éves) svéd nőt vontak be a vizsgálatba, akiknél nem volt kimutatható rákos megbetegedés a tanulmány kezdetekor. A nők egészségi állapotát 25 éven át követték nyomon.

A vizsgált személyeket három csoportba osztották. Az elsőbe tartozók ülőmunkát végeztek (például irodában dolgoztak) és nem űztek semmilyen sportot, a másodikba tartozók szintén ülőmunkát végeztek, de sportoltak (például futottak vagy kézilabdáztak). A harmadik csoportba sorolt nők fizikai aktivitást igénylő munkát végeztek, amelyhez több állásra volt szükség (például tanárok), valamint szabadidős sportot is űztek.

A munkahelyükön, illetve a szabad idejükben kevésbé aktív nőknél 2,4-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak méhtestrákot (endometriumrákot) és ugyancsak 2,4-szer-es gyakorisággal fedeztek fel emlőrákot a menopauza előtt, mint az aktív nőknél. A menopauza után már nem volt kapcsolat az inaktivitás és a mellrák megnövekedett kockázata között.

Egy kicsi mozgás is sokat segíthet

Az Amerikai Rákkutató Egyesület philadelphiai kongresszusán bemutatott eredmények összhangban állnak a korábbi tanulmányokkal, amelyek szintén kapcsolatot mutattak ki az inaktivitás és a rák fokozott kockázata között.

Egy 2014-es tanulmány szerint például a napi ülés időtartamának minden kétórás növekedése 10 százalékkal növeli az endometriumrák és 8 százalékkal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az irodai dolgozók azzal csökkenthetik a rák kialakulásának fokozott kockázatát, ha gyakran felállnak valami kis tevékenység – például kávézás – miatt, vagy gyalog járnak a munkahelyükre, mondta Anna Johnsson, a tanulmány egyik szerzője.