2022. május 20-22. között rendezte meg a Rákbetegek Országos Szervezete és a Tihanyi Levendula Klub a Daganatos Betegek II. Országos Kulturális és Művészeti Találkozóját, amely egyben az Európa Donna egyik hazai rendezvényét is magába foglalta.

Régóta várt kiemelt rendezvény volt ez, hiszen 2018-ban az első ilyen jellegű rendezvény olyan maradandó élményt nyújtott minden résztvevőnek, hogy azóta is mindenki várta a folytatást.

A pandémia azonban rányomta a bélyegét minden civil szervezeti működésre és személyes összejövetelre, vagyis egyre csak tolódott a folytatás. Az elmúlt év őszén sikerült Tápiószelén egy többszáz fős sikeres Európa Donna Napot tartani, és ez mintegy jó főpróbája is volt a mostani tihanyi eseménynek.

Tihany csodálatos természeti környezetben fogadta azt a közel 600 egyesületi és pártoló tagot aki ellátogatott a rendezvényre, mint ahogy a szervezők is szeretettel és nagy örömmel várták az ideérkezőket. Gazdag programja volt az eseménynek, amely az első napon szakmai előadásokkal kezdődött. A vendégeket Apró Zoltánné, a Tihanyi Levendula Klub vezetője köszöntötte, majd Dr. Juhász Ágnes Veronika háziorvos nyitóelőadása indította a programot. A doktornő a daganatos betegségek kezelésének nehézségei mellett az időskorban gyakran társuló demenciáról beszélt, illetve arról, hogyan lehet felismerni és lassítani a betegség fokozódását. Ez után Horváth Péter mentálhigiénés szakember, a Károly Gáspár Református Egyetem oktatója világított rá arra, hogy mennyire fontos szerepe van a gyógyulásban és a betegség elviselésében a reális önértékelésnek és a biztos lelki, érzelmi környezetnek. Végül Dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke aratott osztatlan elismerést előadásával, amelyben kiemelte napjaink, külső életkörülményeink bizonytalanságát, és igyekezett ezzel szembe állítani a hit, az egymásba kapaszkodás és a szeretet fontosságát.

Másnap délelőtt mutatkoztak be a helyi klubok és tagegyesületek. A képzőművészeti kiállítás mellett a színpadé volt a főszerep, ahol a verstől a prózán át a zenés táncos bemutatókig mindent láthatott a közönség. Természetesen az előadók valamennyien daganatos betegséggel érintett emberek, akik egyrészt sikeresen bizonyították, hogy a kultúra és a művészet gyakorlása, művelése milyen fontos terápiás területe az életüknek, másrészt példát mutattak sorstársaiknak, hogy ha nem hagyják el magukat, akkor a nehéz helyzetekből is könnyebben és egészségesebben lehet kikeveredni.

A programot rehabilitációs sétahajózás és a Tihanyi Apátságban megrendezett komolyzenei koncert követte, majd a nap végén vacsorával egybekötött születésnapi ünnepségen emlékeztek meg a résztvevők arról, hogy idén 30 éve alakult meg a Szervezet egyik legsikeresebb helyi klubja, a Tihanyi Levendula Klub. Az ünnepi hangulatot emelte, hogy egy hatalmas, ötszáz szeletes torta is várta a vendégeket. Az estet zenés táncos közösségerősítés zárta.

Harmadnap a környék nevezetességeinek és szépségeinek a megtekintése volt még napirenden, illetve egy közös ebédfőzés erősítette tovább a közösségi, baráti együttlétet Tihanyban.