Tájékoztató a megváltozott munkaképességű személyeket megillető kompenzációról és az un. „visszamenőleges” állapotvizsgálat eljárási folyamatáról.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 2021. július 1-jétől hatályos 33/B. §-a rendelkezik a rokkantsági nyugdíjrendszer 2012. évben történt átalakításával érintett, egyes megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról, valamint visszamenőleges állapotvizsgálatáról.

Kiket érint az új rendelkezés?

Az új szabály azokat a személyeket érinti, akik esetében az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

  • 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, vagy rendszeres szociális járadékban, vagy átmeneti járadékban részesült, és
  • a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, amely alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított – rokkantsági vagy rehabilitációs – ellátás.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendelkezés nem vonatkozik arra, aki

  • 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesült, vagy
  • 2012. január 1-jétől életkora miatt öregségi nyugdíjként kapta tovább a korábbi ellátását, vagy
  • 2011. december 31-ét követően vált megváltozott munkaképességűvé, vagy
  • a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatát követően rehabilitációs ellátásra vált jogosulttá.

Az érintett személyi kör tájékoztatása

Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága 2021. december 31-ig az érintetteteket tértivevényes levélben tájékoztatja a kompenzáció elfogadásának, illetve az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának a lehetőségéről és módjáról.

Aki a jogszabályban meghatározott személyi körhöz tartozik, azonban valamilyen okból 2021. december 31-ig nem kap értesítést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, közvetlenül fordulhat a lakóhelye szerint illetékes rehabilitációs hatósághoz a kompenzáció elfogadására vonatkozó nyilatkozatával, vagy az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelmével. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatán, a rehabilitációs hatóságok ügyfélszolgálatain és a Magyar Államkincstár honlapján is elérhető lesz a nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatvány, valamint az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem.

Az érintett személyek lehetőségei

Az érintett személy az alábbi lehetőségek közül választhat:

1. Az 500.000 Ft egyösszegű kompenzáció elfogadása

Egyösszegű 500.000 Ft kompenzáció annak az érintett személynek jár, aki nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs.

VAGY

2. Állapotvizsgálat kérése

Ha az érintett személy a kompenzáció lehetőségével nem kíván élni, kérelmére a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be.

Benyújtási határidők

 

A kompenzáció elfogadására irányuló nyilatkozat, vagy az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának lehetőségéről tehát a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2021. december 31-ig az érintetteket értesíti, melyre tekintettel a nyilatkozat vagy a kérelem benyújtásának határideje az alábbiak szerint alakul:

  1. Az 500.000 Ft egyösszegű kompenzáció elfogadásáról szóló nyilatkozat visszaküldésének határideje:

2022. február 28.

 

  1. Az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtásának határideje:

2022. június 30.


-> Részletes PDF dokumentum



%MCEPASTEBIN%