Ismerjék meg Mrs. Paxmant!

 

Mrs. Paxman egy sorstársuk, aki Nagy – Britanniában élte hétköznapi életét, amíg egy szűrővizsgálat alkalmával egy rosszindulatú daganatot találtak a szervezetében. Ettől a ponttól kezdve a története sokuknak ismerős lehet.

-> Paxman összefoglaló oldal.


Megkezdődött a kivizsgálások hosszú sora. Vérvétel, röntgen, konzultációk sokasága, újabb vérvételek, újabb vizsgálatok. És közben kérdések tömkelege! Vajon időben fedezték-e fel a daganatot, meg fogok-e gyógyulni, lesz-e műtét, lesz-e sugárkezelés, lesz-e citosztatikus kezelés, ha igen, akkor vajon nekem is ki fog-e hullani a hajam?

1

Mrs. Sue Paxman

 

A kezdeti kétségbeesést követte a kitartó küzdelem a betegséggel. Volt műtét, volt, sugárkezelés és volt citiszatikus kezelés is és sajnos Mrs Paxmannak haja is kihullt. A sok-sok fájdalmat, szenvedést és álmatlan éjszakát még az is tetézte. , Bár Mrs Paxmant férje és három gyermeke a kezelés ideje alatt végig mindenben támogatta, szeretettel vette körül, a végére mégis úgy érezte, a méltóságát is elveszítette a haja elvesztésével.

Mrs Paxman férje, Glenn Paxman ekkor döntött úgy, hogy tennie kell valamit, kell, hogy legyen valamilyen megoldás a hajhullás megelőzésére. A szakirodalmat böngészve Mr. Paxman leggyakrabban a fejbőr hűtésével találkozott, amit erre a célra javasoltak. A fejbőr hűtésének elve nagyon egyszerű. A hűtés eredményeként a lelassul a keringés és az anyagcsere a fejbőrben így a hajhagymák sejtjei lényegesen kevesebb citosztatikumot vesznek, csökkentve ezeknek a sejteknek az általános sejtkárosító hatását.

Bármennyire is egyszerűnek tűnt az elv, az eredmények sajnos nem voltak meggyőzőek. Tradicionális hűtősapkák, úgynevezett gél sapkák már az 1970-es évek óta elérhetőek voltak, azonban ezek használata meglehetősen körülményes volt. A sapkákat megközelítőleg -20⁰C-on kellett tárolni, nagyon hidegek, nehezek és rugalmatlanok voltak, amiből kifolyólag viselésük kellemetlen érzést váltott ki a betegekben. További hátrányuk volt, hogy gyorsan felmelegedtek, ezért folyamatos felügyeletet igényeltek, és sűrű időközönként kellett cserélni őket, a fejbőr hőmérséklete széles tartományban ingadozott az optimális érték körül.

A Paxman család vállalkozása 30 éves tapasztalattal rendelkezett hatékony sörhűtő berendezések fejlesztésében, gyártásában, számtalan díjban részesültek az általuk fejlesztett hűtőberendezések. Az élet úgy hozta, hogy személyes érintettségük révén kellett ezt a szakértelmüket egy új területen kamatoztatni. Megszületett a Paxman Coolers Ltd. és hosszú tervezés után ez 1997-ben az első Paxman fejbőrhűtő készülék, mellyel sikerült kiküszöbölni a korábbi módszerek hiányosságait.

 

2

A Paxman fejbőrhűtő berendezés legújabb típusa.

 

A PAXMAN berendezés a beteg fejére helyezett speciális sapkában alacsony nyomáson hűtött folyadékot áramoltat, ami hőt von el a páciens fejbőrétől, egyenletesen optimális hőmérsékleten tartva azt (18-22⁰C) a citoszatikus kezelés alatt.

Az első készülék üzembe helyezése óta szünet nélkül zajlik a berendezés fejlesztése. Az évek során komoly együttműködés alakult ki a Huddersfieldi Egyetem munkatársaival, akik tudományos kutatómunkával segítik a Paxman családot a hűtés élettani hátterének, a hűtés hatékonyságának minél jobb megismerésében. Jelenleg átlagosan 50%-os eredményességgel büszkélkedhet a termék, amit az egyén szintjén számtalan tényező befolyásolhat, többek között a beteg kora, fizikai és anyagcsere állapota, az alkalmazott gyógyszer típusa és még sok egyéb körülmény.

Ma a Paxman család vállalkozása vezető szerepet tölt be a fejbőr hűtés területén. Világszerte már több mint 3.000 készülék üzemel, betegek ezreinek adva meg a lehetőséget életminőségük javítására.

 

3

Claire, Glenn és Richard Paxman, a Paxman Cooler Ltd. menedzsmentje

 

De mi a helyzet a magyar betegekkel? Ez lehet az Önök első kérdése a cikk olvasása közben. A jó hír az, hogy elérhető távolságba került a berendezés Magyarországon is. A Silver Wood – IT. Kft. 2018-ban kötött megállapodást a Paxman Cooler Ltd-vel a Paxman fejbőrhűtő berendezés forgalmazására. A Rákbetegek Országos Szervezetével karöltve ismeretterjesztő kampányt szeretnénk indítani annak érdekében, hogy minél több érintetthez eljusson az információ a Paxman fejbőrhűtő berendezés használatából adódó lehetőségekről, a készülék használatának előnyeiről.

4

Kezelés közben

 

Magyarországon jelenleg három készülék üzemel. Az első berendezést 2017-ben az Uzsoki Kórházban helyezték üzembe (még nem a Silver Wood – Kft. közreműködésével) majd 2018-ban két készüléket Győrben a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban. A kezdeti tapasztalatok a nemzetközi trendekkel azonos mértékben bíztatóak.

Következő alkalommal szeretnénk megismertetni néhány beteg személyes élményével, a készülék használatával kapcsolatos tapasztalatairól. Addig is további információkat kaphat a készülékről a Rákbetegek Országos Szövetségének honlapján (http://rakszovetseg.hu/jml2/) és Facebook oldalán, valamint a Paxman Cooler honlapján (https://paxmanscalpcooling.com/)

 

Dr. Sarkadi Károly

ügyvezető

Silver Wood – IT Kft.